Само един от оцелелите възрастни в дома в Рояк е прибран от

...
Само един от оцелелите възрастни в дома в Рояк е прибран от
Коментари Харесай

Момче, вадило старци от горящия дом, бълнува насън и има силни болки в кръста

Само един от оцелелите възрастни в дома в Рояк е спретнат от околните си
Половина поданици на с. Рояк са взели участие в гасенето на нощния пожар в приюта “Топъл дом ”, когато починаха 9 от жителите му. В частния старешки дом живееха 58 души, множеството трудноподвижни.

Герои на избавителната акция в Рояк обаче несъмнено са 4 момчета от селото на по 15-16 години, оказали се на близката спирка на 50-ина метра от вкъщи. Сред тях са Селим, Мерт и Октай. Те са били едни от първите, притекли се на помощ.

“Хвърлиха се в огъня, без да мислят за себе си ”, споделя кметът на провадийското село Мехмед Кодран.

“Изключително мъжествена е постъпката на младежите, които пристигнаха преди пожарните екипи и не се поколебаха за момент ”, добавя директорката на дома Милена Мазурик.

Безкористната им постъпка бързо ги слага в светлината на прожекторите и всички желаят да видят младите герои. Но огнената нощ оставя своите следи върху тях и им би трябвало време да се отърсят от претърпяното.

“Много ни пристигна, децата претърпяват мъчно случилото се. Тръгнахме по лекари, синът ми има болки в кръста, откакто придвижва възрастните хора на ръце. Всяка вечер бълнува насън ”, споделя майката на единия воин.

Сигнал за пожара е бил подаден в 18 ч на 22 ноември, на място за минути се озовават 6 пожарни екипа от Варна и Дългопол. Огънят е бил овладян към 20,30 часа, а хората - евакуирани от постройката благодарение на доброволци и полицията.

През това време доста от локалните поданици към този момент са в постройката в блян да извадят немощните старци от огнения пъкъл. Повече от 30 от жителите не осъзнават протичащото се, тъй като са с деменция или психологични проблеми.

В акцията по преместването им в общинския хотел в село Аспарухово се включват доста от локалните - дамите ги хранят, като им мажат филии, оправят спалното долни дрехи и приготвят стаите, мъжете носят наедно с служителите на реда, споделя Мехмед Кодран.

Пожарът е тръгнал от покрива - съгласно една от версиите е избухнал в бойлерното помещение на старческия дом. Не е имало наранени стаи, само че задимяването е било доста мощно, сподели шефът на пожарната във Варна комисар Тихомир Тотев.

По време на пожара в постройката са се намирали и 7 души от личния състав на дома, само че те не са могли да оказват помощ на всички жители поради гъстия пушек. Общо 32-ма работят в “Топъл дом ”, до деня на пожара не е получаван сигнал за нередности, разяснява зам.-министърката на труда Надя Клисурска.

По думите на окръжния прокурор на Варна Красимир Конов не са открити пропуски, свързани с пожарната сигурност. От 1 януари всички обществени заведения би трябвало да бъдат прелицензирани, съобщи при визитата си на място след нещастието общественият министър Гълъб Донев.

В понеделник е било последното заравяне на мъж, чиито деца живеят в Канада и Съединени американски щати, другите са заровени през миналата седмица.

В село Рояк живеят непрекъснато към 230 души, всички те с дребни изключения са мюсюлмани, а множеството от жителите на дома са християни.

Училището е затворило порти през 2001-а, а 6 години по-късно е приватизирано и в него се обитава злощастният дом за остарели хора, населяван най-вече от поданици на Разград, Шумен, Добрич, Варна, даже и Несебър.

От оживелите 48 души единствено един е спретнат от роднините си, останалите 47 са настанени ден след пожара в общинска база в Аспарухово. 33-ма души са с друга степен на деменция и не може да бъдат настанени на друго място. Близките на възрастните заплащат месечна такса 600-690 лева за положените грижи.

Някои от тях употребяват от години обществените услуги на дома, всички ще бъдат върнати в с. Рояк след ремонта на опожарената постройка, който се чака да продължи към два месеца.

Тези хора са настанени тук поради съответна причина, тъй като няма метод някой да се грижи за тях. За възрастните още една промяна на ситуацията е травматична, в общинската база те се усещат добре, за тях се поставят същите грижи от нашия личен състав. Когато ремонтираме постройката, ще се върнем там, сподели за “24 часа ” директорката на дома Милена Мазурик.

“Нямам думи за която получихме, това са хора с огромни сърца, благодаря на всички ”, добави тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР